Xac Hero Klein 11

Canyoning

WAT IS CANYONING?

Canyoning is een van de nieuwste sporttakken binnen de bergsportwereld en waarschijnlijk ook één van de meest spectaculaire (berg)sporten. Bij het canyoningen volg je de rivier die zich door diepe kloven een weg naar beneden baant, met alle obstakels en moeilijkheden die daarbij horen. Zo zal je in de canyon moeten wandelen, klimmen, glijden, springen en rapellen.

De meeste canyons zijn gelegen in gebieden waar bergen zijn, in België en Nederland zijn er spijtig genoeg geen canyons. Wanneer er voldoende hoogteverschil is, dan slijt regen of smeltwater een kloof in de rotsen uit. Afhankelijk van het hoogteverschil en het soort gesteente krijgt de canyon een bepaalde vorm. Dit zorgt ervoor dat elke canyon uniek is en elke tocht die je daarin onderneemt anders is.

Doordat elke canyon anders is en je telkens opnieuw geconfronteerd wordt met andere obstakels en moeilijkheden gevormd door een spel van water en enorme hoogte verschillen hoeft het niet te verbazen dat deze sport niet zonder gevaar is. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je met een gediplomeerde gids op stap gaat of dat je een opleiding volgt om zelfstandig een canyon af te dalen.

Ga nooit zonder voorbereiding en zonder de nodige kennis gaan canyoningen!

GESCHIEDENIS

De mensheid wordt al eeuwen aangetrokken door de mysterieuze canyons. In de Sierra de Guara (Spanje) zijn er destijds grottekeningen gevonden van Europa's eerste bewoners. De canyon gaf hun namelijk bescherming tegen vijanden, maar het voorzag hen ook in voedsel en water. Later trokken de bewoners er weg en werd er vooral nog gejaagd in de diepe kloven.

Speleoloog Édouard-Alfred Martel was in 1869 de eerste persoon die in een canyon terecht kwam. Per toeval kwam hij daar terecht toen hij op zoek was naar een bepaalde grot. Hij was direct geïnteresseerd en ging op onderzoek in de canyon en later in nog veel andere canyons in Frankrijk. In die tijd hadden ze nog geen neopreenpakken en dergelijke, dus gingen ze met boten en in lederhosen en wollen trui op pad in de canyons. In het begin gingen ze altijd tegen de stroom in, waardoor zelfs de kleinste canyons heuse expedities opleverden. De canyonsport in de huidige vorm is ontstaan in 1889, toen Lucien Biet in de Sierra de Guara van deze ontdekkingstochten een ware sport maakte.

De eerste canyonsport verenigingen zijn pas ontstaan in de jaren na de 2de wereld oorlog. Eerst waren ze een onderdeel van speleologen clubs, later zijn ze doorgegroeid tot zelfstandige federaties. Daardoor is de canyonsport beginnen groeien en werd er meer gewerkt rond veiligheid en reglementering.

Onze nieuwsbrief

Boek je canyon avontuur