home
X-Academy Canyoneer Rope1 X-Academy techniekdag Canyon jump

OVER ONS

MISSIE

X-Academy stelt zich tot doel de canyoning-sport te promoten en opleidingen te voorzien voor beginnende, ervaren en professionele canyoneers.

VISIE

Via twee opleidingscircuits vormen we enerzijds canyoneers, die op een veilige en correcte manier canyons kunnen afdalen, met eerbied en respect voor zichzelf, mede-canyoneers, en de natuur. Anderzijds vormen we professionele gidsen, die op een veilige en aangename manier beginnende canyoneers kunnen begeleiden, andere canyoneers kunnen vormen en nieuwe gidsen kunnen opleiden.

HET ONTSTAAN VAN DE X-ACADEMY

Jeroen Schurmans en Helena Debedts (zaakvoerders van LifeLong Exploring) gidsen sinds 1999 doorheen de prachtige canyons van de Spaanse Pyreneeën. Canyoning was toen nog helemaal niet bekend en enkel de meest nieuwsgierige bergsporters waagden zich aan een canyoning-initiatie. Door zijn toegankelijkheid en speelse karakter van de sport, werd canyoning doorheen de jaren snel populairder en groeide het aantal deelnemers enorm.

In 2004 besloten Jeroen en Helena een eigen canyoning-bedrijf op te richten: X-Adventure. Samen met Maarten Simons (Veiligheidscoördinator bij LifeLong Exploring) vormden zij de eerste drie hoofdgidsen van X-Adventure. X-Adventure, dat begon als een canyoning-gidsenbureau voor andere touroperators, groeide ieder jaar en behaalde in 2011 zijn eigen reislicentie. Sindsdien is X-Adventure zelf touroperator.

Het aantal deelnemers voor de pure canyoning-vakanties bij X-Adventure verdubbelde bijna jaarlijks sinds de oprichting. Er was dus nood aan een manier om de canyoning-kennis en ervaring door te geven aan nieuwe gidsen. Op deze organische manier ontstond de X-Academy.

HET X-ACADEMY NETWERK

De oprichters en instructeurs van X-Academy zijn Licentiaten in de Lichamelijke Opvoeding met verscheidene outdoor- en bergsportdiploma's. Hun sportieve achtergrond en jaren praktijkervaring als canyoning-gids vormen de kern van het kwalitatieve canyoning-opleidingscentrum:

  • 14 jaar praktijkervaring als commerciële canyoning-gidsen
  • Meer dan 8.000 klanten werden sinds de oprichting door meer dan 120 verschillende canyons begeleid
  • Meer dan 80 canyoning-gidsen werden opgeleid en begeleid tijdens hun gidsen-loopbaan

Onze werking bezit het BFNO (BeroepsFederatie voor Natuursport Ondernemingen) veiligheidslabel "Approved Safety Practices". Een externe audit heeft aangetoond dat wij een actief en professioneel veiligheidsbeleid voeren. Om dit label te behalen werd vooral onderzocht of alle praktijkervaring ook werd geïnventariseerd, geëvalueerd en hergebruikt om op een proactieve manier voortdurend aan veiligheid te werken. Op basis van nauwkeurige incident- en ongevallenrapporteringen schaven wij telkens opnieuw onze opleidingen bij.

In 2006 stond X-Adventure mee aan de wieg van de Vlaamse Canyoning-federatie “Canyon Team Vlaanderen” (CTV). Alle X-Academy-gidsen zijn CTV-leden en tot op heden zet Jeroen Schurmans zich in als voorzitter van het CTV. In 2010 organiseerden ze de eerste door Bloso erkende “Canyoning Initiator”-opleiding via de Vlaamse Trainerschool (VTS).

Vandaag werken we nauw samen met het BACP (Benelux Association of Canyoning Professionals) en het ECOE (European Confederation of Outdoor Employers), aan een algemene Europese erkenning voor professionele Canyoning Gidsen.

HET X-ACADEMY TEAM

Jeroen en Dries Schurmans vormen het dagelijks bestuur van de X-Academy. Zij staan in voor de communicatie met de cursisten, zij verwerken de cursussen en verzorgen de logistieke organisatie van alle opleidingen. Samen met Maarten Simons (Veiligheidscoördinator) waken zij over de technische inhoud en de veiligheid van de opleidingen. Voor de organisatie en begeleiding van de opleidingen kunnen ze rekenen op een gemotiveerd team van Instructoren en gidsen.